top of page
01 (2).jpeg
زنان اسلامگرای کم درآمد و اقتصاد اجتماعی در ایران

نویسنده: رکسانا بهرامیتاش، آتنا صادق، نگین ستاری

انتزاعی

این کتاب تحلیلی بدیع از همبستگی/اقتصاد اجتماعی در میان زنان مذهبی کم درآمد در ایران ارائه می کند. برای سال‌ها، نقش زنان کم‌درآمد در مراقبت‌های اجتماعی و کاهش فقر، به دلیل ماهیت «نامرئی» این شبکه‌های غیررسمی و عمدتاً مذهبی، دست‌کم گرفته شده و در جامعه آکادمیک گسترده‌تر مورد تحقیق قرار نگرفته است. با افزایش مشکلات اقتصادی در ایران، زنان در جامعه بسیج شده اند تا به کسانی که برای گذران زندگی خود تلاش می کنند کمک کنند. اوج سال‌ها کار میدانی در بخش‌های مختلف کشور، این کتاب روشن می‌کند که چگونه زنان مذهبی ستون فقرات شبکه امنیت اجتماعی ایران را با شکست دولت رفاه و کاهش سیاست‌های حمایت اجتماعی تشکیل می‌دهند.

02 (1).jpeg
تغییرات سیاسی و اجتماعی-اقتصادی در خاورمیانه و شمال آفریقا: دیدگاه های جنسیتی و استراتژی های بقا (جلد شومیز 5 ژوئن 2016)

نویسنده: رکسانا بهرامیتاش (ویراستار)، هادی صالحی اصفهانی (ویراستار)

انتزاعی

مشارکت‌های این مجموعه به بررسی کاستی‌های سیاست‌های توسعه اقتصادی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا قبل و بعد از بهار عربی، با توجه خاص به نقش جنسیت و راه‌هایی که در آن سیاست‌ها به نتایج اقتصادی تبدیل می‌شوند، می‌پردازد.

03 (1)_edited.jpg
جنسیت و کارآفرینی در ایران: شرکت های خرد و بخش غیررسمی

نویسنده: رکسانا بهرامیتاش

انتزاعی

تخمین زده می‌شود که ایران سومین بخش بزرگ غیررسمی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را داشته باشد که منبع اصلی درآمد برای بسیاری از خانوارهای کم‌درآمد است که با تشدید تحریم‌ها، تعداد آنها در حال افزایش است. جنسیت و کارآفرینی در ایران بینشی از نقش شبکه‌های غیررسمی در ایجاد اشتغال در ایران از منظر جنسیتی ارائه می‌کند. این تحلیل با تکیه بر نظریه‌های سرمایه اجتماعی، شبکه‌های اجتماعی و نقد فمینیستی پسااستعماری از توسعه جریان اصلی، راه‌های مقابله با فقر و بیکاری را روشن می‌کند.

04 (1).jpeg
جنسیت در ایران معاصر: فشار بر مرزها
نویسنده: رکسانا بهرامیتاش (ویراستار)، اریک هوگلند (ویراستار)

انتزاعی

این کتاب به بررسی جنسیت و پویایی تغییرات اجتماعی در ایران معاصر می پردازد و تغییرات زندگی زنان را مستند می کند و نشان می دهد که چگونه زنان در حال حاضر به جای قربانی شدن، عامل تغییرات اجتماعی شده اند. این مجموعه با گرد هم آوردن تحقیقات اولیه دقیق تعدادی از دانشمندان برجسته شاغل در ایران، دیدگاه های منحصر به فردی را از دهه گذشته در جامعه ایران ارائه می دهد. فصل‌ها مستند و بررسی می‌کنند که چگونه گروه‌ها و طبقات مختلف ایرانی در حال مذاکره، مقاومت و فشار برای تغییرات سیاسی و اجتماعی هستند تا پیچیدگی جامعه‌ای را که اغلب در قالب‌های کلیشه‌ای یکپارچه در رسانه‌های بین‌المللی به تصویر می‌کشد، کشف کنند. بخش‌هایی که به صورت موضوعی مرتب شده‌اند، گفتمان‌های پیرامون جنسیت و تأثیر این گفتمان‌ها بر زنان را بررسی می‌کنند. تأثیر جنسیتی تغییرات آموزشی، اشتغال، ارتباطات و فرهنگی؛ تغییر نگرش جنسیتی در میان نسل جوان پس از انقلاب؛ و راه هایی که تغییرات اقتصادی بر زنان تأثیر گذاشته است. این مجموعه با ارائه مبنایی مهم برای درک تحولات اجتماعی و سیاسی در کشوری که در بیشتر دهه گذشته مورد توجه بین المللی بوده است، مرجع مهمی برای پژوهشگران ایران شناسی، مطالعات جنسیتی، علوم سیاسی و جامعه شناسی خواهد بود.

05.jpeg
اشتغال محجبه: اسلام گرایی و اقتصاد سیاسی اشتغال زنان در ایران جلد گالینگور – مصور، 15 آوریل 2011
نویسنده: رکسانا بهرامیتاش (ویراستار)، هادی اصفهانی (ویراستار)

محبوبیت سیاست های اقتصادی نئولیبرالی تا حدی بر این استدلال استوار است که آزادسازی بازارها باعث رشد و افزایش فرصت های شغلی برای زنان می شود. اگرچه آخرین تحقیقات این را تایید می کند، اما تصویری تلخ از وضعیت اشتغال زنان نیز ارائه می دهد. تقریباً 70 درصد از کسانی که با درآمد کمتر از یک دلار در روز زندگی می کنند، زن یا دختر هستند. در «اشتغال محجبه»، مشارکت‌کنندگان این نابرابری‌های فاحش را با تمرکز بر نقش در حال تحول اشتغال زنان در ایران بررسی می‌کنند. بر اساس تحقیقات میدانی تجربی در ایران، مقالات آنها روند شتابان در اندازه و تنوع اشتغال زنان را از دهه 1990 نشان می‌دهد و تأثیر سیاست‌های مختلف دولتی بر زنان را بررسی می‌کند. این جلد موضوعاتی مانند تأثیر تجارت جهانی بر اشتغال زنان، مشارکت زنان در بخش کار غیررسمی و کارگران زن مهاجر ایرانی در ایالات متحده را تحلیل می‌کند. نویسندگان با رد دیدگاه رایج مبنی بر تمرکز بر اسلام به عنوان عامل اصلی موقعیت زنان در جهان اسلام، بر نقش اقتصاد سیاسی ملی و بین المللی تأکید می کنند. آنها با تکیه بر تئوری فمینیستی پسااستعماری، راه‌هایی را آشکار می‌کنند که زنان در ایران در برابر اسلام‌گرایی مقاومت کرده و به چالش کشیده‌اند، و آنها را به‌عنوان عوامل دگرگونی اجتماعی نشان می‌دهند تا قربانی بنیادگرایی مذهبی.

06 (1).jpeg
رهایی از آزادی: جنسیت و جهانی شدن در آسیای جنوب شرقی شومیز – مصور، 5 نوامبر 2005

نویسنده: رکسانا بهرامیتاش (نویسنده)

این کتاب بر آسیای جنوب شرقی و نقش این دولت در اقتصاد تایوان، اندونزی و فیلیپین تمرکز دارد. ضمن اینکه نشان می دهد نقش زنان در اقتصاد به رشد اقتصادی کمک شایانی کرده است، محدود کردن نقش دولت تحت تأثیر جهانی شدن نئولیبرال، به ویژه با کاهش دولت رفاه، عامل رشد فقر به ویژه در میان زنان بوده است. این کتاب به نفع سیستمی است که گروه‌های زنان را در فرآیند تصمیم‌گیری دولت ادغام می‌کند و در عین حال اطمینان می‌دهد که دولت هم شفاف و هم تابع حمایت سیاسی شهروندانش است.

bottom of page